> >

Держархбудінспекція: В Україні буде спрощено дозвільно-погоджувальні процедури у містобудуванні

Мінрегіонбуд та Держархбудінспекція спільно із профільним комітетом Верховної Ради України готують до другого читання проект Містобудівного кодексу, в який, крім законодавчих актів, що регулюють містобудівну та будівельну діяльність, будуть внесені кардинальні зміни, які суттєво спростять усі дозвільно-погоджувальні процедури.

У процесі розроблення проекту Містобудівного кодексу України з урахуванням майже чотирирічного досвіду діяльності Держархбудінспекція підтримує обраний Урядом курс на суттєве спрощення дозвільної системи у будівництві.

З цією метою внесено пропозицію запровадити так званий декларативний принцип початку виконання підготовчих та будівельних робіт, згідно з яким виконання підготовчих та будівельних робіт буде полягати у поданні замовником до відповідної інспекції державного архітектурно-будівельного контролю декларації про початок виконання таких робіт.

У свою чергу інспекція перевіряє правильність і повноту заповнення декларації, і у разі відсутності зауважень протягом трьох днів повертає замовнику зареєстровану декларацію. При цьому, замовнику, як і раніше, необхідно мати правовстановлюючі документи на земельну ділянку та погоджену у встановленому порядку проектну документацію.

Таким чином, органи державного архітектурно-будівельного контролю позбавляються від необхідності перевірки та архівування великої кількості різнопланової документації і переходять до нагляду за технологічними процесами у будівництві.

За умови здійснення належного контролю за усіма етапами будівельно-монтажних робіт, перевірки якості їх виконання та використаних будівельних матеріалів процедура прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів також може бути максимально спрощена.

З цією метою Держархбудінспекція пропонує здійснювати прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів за аналогією із початком будівельних робіт, тобто шляхом декларування факту закінчення будівництва.

Процедурно це виглядає так: інспекція реєструє подану замовником декларацію про готовність об’єкта до експлуатації, що є підставою для оформлення права власності на об’єкт і підключення до нього необхідних ресурсів.

Если Вы получили исчерпывающий ответ или он Вам просто понравился, отметьте его плюсом или нажмите кнопку Like.