> >

Щоб отримати іпотечний кредит, позичальник має заробляти від 14 тис. грн на місяць

Щоб оформити іпотеку на 60 тис. дол. (в еквіваленті) під 15% річних, позичальнику потрібно мати щомісячні доходи від 14 тис. грн на місяць. Про це заявив голова правління банку "Фінанси та кредит" Володимир Хливнюк, пише видання "Дзеркало тижня. Україна".

За прогнозом банкіра, "ринок іпотеки застиг на дуже довго". На його думку, єдиний вихід у такій ситуації - бюджетні вливання в окремі сегменти. Хливнюк вважає, що якість іпотечного портфеля банків може знижуватися через погіршення стану світової економіки.

За словами ж заступника голови правління "Ерсте Банку" Світлани Черкай, стрімкого зростання іпотеки дійсно не варто очікувати, враховуючи низький рівень доходів населення (середня зарплата - близько 2,5 тис. грн). Однак ринок має перспективи, враховуючи низький рівень закредитованості населення відносно ВВП на фоні європейських країн.

З думкою про брак потенційних позичальників не погодився перший заступник голови правління НБУ Юрій Колобов. За його словами, в разі надання державою компенсаційних механізмів з понад 45 млн населення може знайтися достатньо людей, які дадуть поштовх розвитку іпотечного ринку. За матеріалами: РБК-Україна